ULOGA NASTAVNIKA U SAVREMENOJ NASTAVI

Razvoj nauke, tehnike, tehnologije, kulture kao i društveno – političke,
proizvodno – ekonomske i tehničko – tehnološke promene, uslovljavaju teškoće i probleme u ostvarivanju sadržaja vaspitno – obrazovnog rada na svim nivoima. Uvođenjem automatizacije, kibernetike i elektronike uobrazovanje, vaspitno – obrazovna delatnost zauzima sve značajnije mesto u društvu. „Nova koncepcija nastave izazvala je mnoge promjene u teoriji i praksi. Druk
čije su postavljeni cilj i zadaciodgoja, promijenio se položaj učenika i nastavnika u nastavi, došlo je do promjena u organizaciji, anapose u tehnologiji nastave. Ovdje će se nastojati identificirati neka obilježja tehnologije nastave u„novoj školi“ s namenom da se te promjene dovedu u vezu s funkcijom nastavnika.“ (Bezić, 1983; str.115.) Dakle, „nova škola“ afirmiše učenika kao aktivnog subjekta u nastavi. Učenik upoznaje i koristi nova tehnička otkrića, neposredno manipuliše nastavnim sredstvima u cilju proširivanja i produbljivanja znanja, istraživanja novih mogućnosti tehnike. Tako nastava prestaje biti strogoregulisan, organizovan proces koji se odvija po planu nastavnika. Očigledno je da „uvođenje informacione tehnologije u edukativni proces omogućiće da učenici i nastavnici koriste moćne baze podataka, da komuniciraju sa ekspertnim sistemom, koriste medije kao što su kompjuteri, interaktivnaTV itd. Takav saznajni sistem neuporedivo je celovitiji i efikasniji nego kada je najbolji pojedinac – ekspert izvor informacije, odnosno znanja. Nastavnikovu predavačku funkciju sve više će potiskivat inove uloge i zadaci za koje se nastavnici moraju osposobiti.“ (Ilić, 1991; str. 10.)
Očekuje se da učiteljski fakulteti doprinesu osposobljavanju učitelja pa i nastavnika za nove uloge i zadatke primenjujući kompjutere i ostala savremena nastavna sredstva. Značajno bi bilo da se usavršavaju sadržaji, organizacija i tehnologija obrazovanja nastavnika jer su oni kreatori tokova i ishoda pedagoškog procesa.
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s